Bajina Bašta

Dobrodošli u Bajinu Baštu

Izuzetna lepota planine Tare, jezero Perućac, rečni tok Drine, kulturno-istorijski spomenici  čine grad Bajinu Baštu sa okolinom turistički atraktivnom lokacijom. Grad Bajina Bašta je još 1882. urbanistički uređen tako da se u urbanom jezgru sve ulice seku pod pravim uglom.

Posebno se ističe i arhitektura lokalnih graditelja, koja privlači turiste da dođu u ovaj grad, a tu je, takođe, i plaža na Drini koja se nalazi kraj samog mosta koji prelazi u Bosnu i Hercegovinu, što daje posebnu draž boravku na ovom mestu.

Tara je poznata po svom bogatstvu vodama. Brojni izvori stvaraju potoke i rečice koji se obrušavaju ka Drini. Najveće vrelo je Perućac, sa protokom od 300 litara u sekundi. Tako nastala rečica teče svega 365 metara, a onda se uliva u Drinu.

Na Drini se, tradicionalno, splavari i peca, kao i na jezeru Perućac  koje se pruža sve do Višegrada. Tu je i jezero Zaovine, koje je, zapravo, akumulacija reverzibilne hidrocentrale. Brana na Perućcu je visoka 93 metra, pa jezero ima površinu od 28 kvadratnih kilometara, dužinu od 55 kilometara i dubinu od 88 metara.

Zaovinsko jezero se nalazi na planini Tari kod mesta Zaovine i po svom nastanku je veštačko. Nastalo je u periodu od 1975. do 1983. godine, kada je tok Belog Rzava pregrađen branama kod vrha Kik (958 m nmv). Pri najvišem vodostaju, površina jezera se nalazi na nadmorskoj visini od 881.5 m. Najveća dubina je oko 110 metara. Jezero dopunjavaju dva potoka Konjska reka i Beli Rzav.

Za potrebe razvoja turizma, ali i za potrebe sportskih aktivnosti i takmičenja u Bajinoj Bašti su izgrađeni brojni sportski objekti: Gradski stadion sa tartan stazom, sportska hala (u kojoj se održava seminar) i igrališta za male sportove na otvorenom.

  • Bajina Bašta je od Beograda udaljena 166 km putem preko Valjeva.
  • Između Valjeva i Bajine Bašte je put preko Debelog brda od 60 km dužine.
  • Od Užica do Bajine Bašte se stiže preko prevoja Kadinjača putem u dužini od 38 km.
  • Od Novog Sada Bajina Bašta je udaljena 206 km.
  • Od svih ovih gradova postoje redovne autobuske linije.
  • Udaljenosti Bajine Bašte od drugih gradova: Niš – 206 km, Kragujevac – 150 km, Čačak – 100 km, Šabac – 139 km, Banja Luka- 312 km, Sarajevo – 184 km, Subotica – 345 km…